Rapport frå «der ute»

Systera mi har reist til Beijing. På sitt andre sosialantropologi-opphald i Kina skriv ho blogg og fortel om opplevingar og tankar frå den store verda. Bloggen hennar heiter «Camilla i verda» (www.camillaiverda.net), og eg tykte det såg kjekt ut å ha ein slik blogg og skrive om ymist til dei som gidd å lese. Så fann eg ut at eg og vil sende ut mine betraktningar frå min stad i verda.

No har ikkje eg reist så langt. Då eg var på hennar alder, for over 20 år sidan, valde eg i staden å satse framtida med min kjære på eit vakkert småbruk ved Sognefjorden.
Sauer, born, fjord og ope landskap skulle vere framtida. Her er vi framleis.
Men i mellomtida har sentraliseringa stramma sitt grep, og no er det snart like eksotisk å leve livet i det vestlandske distriktsnorge som i Beijing. Så kvifor ikkje blogge litt?

Ei veninne i Førde inviterer kvart år til dameselskap for å feire bursdagen sin. Mange kjekke damer er å møte der, og kvar gong dei same spørsmåla: «Du kjem heilt frå der ute?» «Køyrer du frå Sogn?» «Korleis går det der ute?»
Ja, eg har køyrt 43 km til Førde, like langt som frå Skei. Og eg har kryssa fogderigrensa med nokre få kilometer. Men langt er det ikkje. 40 minutt i bil.  Rart kor lange avstander kan bli når dei går «feil» veg.

Så då er det vel på sin plass å sende ut nokre rapportar frå livet «her ute» ved fjorden, eit stykke frå sentrale strok. Hadde tenkt det skal handle om tildragingar og hendingar på vår vesle perle  gjennom året, men mest omkring dette med å bu i distriktet. Å prøve å skape aktivitet. Å finne seg eit fellesskap i ei ny bygd. Om bulyst og alle desse nye orda som skal belyse dette fenomenet: Folk som bestemmer seg for å bu «der ute», trass alle sentraliseringsstraumar. Vi får sjå kva det blir.

2 thoughts on “Rapport frå «der ute»

  1. Hei Sonja. En nyoppdaget verden her på bloggen din. Nei det er ikke distriktet som er nyoppdaget,- det kjenner jeg, men bloggen! Ren nytelse å lese. Håper du vil fortsette å skrive – om smått og stort, nårid og fortid, folk og fe. Varm hilsen fra Hanne

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s