Utkantkultur

Bremanger musikklag var i Førde og hadde konsert. Det var eit fyrverkeri av profesjonelle amatørar. Dyktige og scenevande songarar, eit solid orkester,  eit velfungerande korps, flotte og humoristiske kostyme og voldsom musikkglede. Dei heldt det gåande i nær to timar med velkjende hits frå 70-talet, og stemninga var høg i Førdehuset.

Kva dei får til ute i Bremanger! For bak det oppkommet av overskot og gjennomføringsvilje som vart vist her, må det ligge mykje arbeid, innsats og samarbeid. Og når dei så reiser inn til «metropolen» Førde for å halde konsert, som vokalisten sjølvironisk kommenterte frå scena, er det ei oppvising i tiltakslyst og ressurssamling som Førde kan misunne dei.
Korpsa i Førde har aldri vist seg fram frå ei slik side, enn kome på tanken å inngå konsertsamarbeid med eit danseband og eit knippe songarar. Kanskje fordi dei ikkje må? Fordi medlemsmassen held seg stabilt god og øvingar og arrangement gjennom året rullar og går. Ikkje slik som i utkantstrok, der kvar tilgjengeleg sjel må vinnast for fellesskapet for å halde korpset og bygda gåande.

Eit godt kulturtilbod er ofte framheva som føresetnad for kvar folk vel å busetje seg. Dei fleste vil bu i byar og større sentra, der det er lett tilgang på kino, teater og konsertar. Dette konsument-kulturlivet er ein viktig kvalitet ved livet som folk etterspør meir og meir.

Vi som bur i grisgrende strok er vårt eige kulturliv, slik dei viser så tydeleg i Bremanger. I staden for eit konsument-kulturliv har dei eit deltakar-kulturliv der kvar engasjert og ressurssterk sjel er gull verd for å skape blomstring og begeistring. Sjølvsagt har dei deltakar-kulturliv i byane òg, men ikkje med same livsnødvendige drivkraft.
Einskildmennesket kan bidra på ein avgjerande måte, og fellesskapet blir eit mål i seg sjølv. Det er ikkje profesjonelt og strigla, det kan vere både amatørfakter og ulydar, men det er vårt, og det er godt nok til å skape begeistring og vi-kjensle over kva vi får til. Og det er lett å kjenne at ein bidreg, at ein kan tilføre noko som andre set pris på, og at ein er del av noko.

Heia, Bremanger! Musikk er eit fantastisk middel til å skape samspel og fellesskap, til å få til noko saman. Det er arbeidskrevjande og krev stayer-evner, og det er meiningsfylt og byggjande for livskvaliteten. Dette er kultur frå utkanten, og døme på den utkantkulturen som gjer at folk lever gode liv utanfor metropolane.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s