Skvis

Krokusen har forvilla seg ut frå blomsterbedet og trengjer med all si livskraft gjennom grusen. Våren har hatt litt av ein jobb i år, men går på med krum hals.
Krokusen sitt vårlege pågangsmot kan inspirere nokon og ein kvar i desse dagar. Livet har vore variasjonar i grått så lenge vi kan hugse.

Det har vore ein lang vinter. Mørke, våte dagar til og frå jobb. Mørkt når du reiser, mørkt når du kjem. Vindusviskaren alltid på. Karusellen av daglege plikter som går og går.
Jobb-plikter, først og fremst – vi må jo leve.
Ungar som alltid skal noko, kabalar som alltid må gå opp. Stendige påfyll i kjøleskåp og klesskåp, pengar ut og inn av konto, varer ut og inn av bil og hus. Koppar og glas opp og ned av oppvaskmaskin, klede ut og inn og opp og ned av skittentøykorg, vaskemaskin, tørkestativ, korger, haugar og klesskåp. Tomme sokkekorger må fyllast. Fulle søppelbøtter må tømast. Gjenstridige tenåringar må oppdragast. Mannen har sine må-ting, og heng i sin eigen stropp. Det rullar og går, og regnet trommar på terassen.

Kvar vart småbrukarlivet og draumen av? Om utvikling og framsteg. Om vedlikehald og ivaretaking. Om å få til noko nytt. 
Gløym draumar, hald hovudet over vatnet. Ta ein ting om gongen. Start på den endelause rekkja av gjeremål som ligg og ventar. Det blir nok sol ein dag.

Dette er min påstand: Den viktigaste føresetnaden for å drive med småbruk i vår tid er verken jordbruksutdanning eller det å kunne køyre traktor, sjølv om det er viktig nok.
Det er evna til å takle den konstante kjensla av å ikkje strekke til. Å gå gjennom dagane og sjå på alle dei ugjorte gjeremåla som hopar seg opp i hus og tun, fjøs og bøar, hage og hovud. Prioritere knallhardt mellom alt det nødvendige og noko av det som er nødvendig for livsmotet. Gle seg over dei små framstega som tidstjuvane ikkje tek.

I dag var det til oppmuntring og inspirasjon å sjå krokusen i grusen. Han må ha pressa seg noko vanvittig gjennom dei skarpe, harde steinane, med kaldt regn i nakken.
Han vil ha vår, og det vil eg òg. Han veit at han må skape den sjølv, og det må nok vi og.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s