Traktor og møk

Sauene skal snart komme heim frå fjellferie. Fjøsen må stå klar til ein ny sesong, og møka frå i fjor må ut. Så då er det for sauebonden å køyre i gang med traktor og skuffe, handmakt og greip. I år vart det litt ekstra komplikasjonar, for midtveges i operasjonen melde vår venn Massey Ferguson 135 heilt uventa pass. Dermed vart det å køyre under tak og opprette operasjonsstove for traktor. Den sjølvlærde traktorkirurgen var på gyngande grunn ei stund, og såg noko mørkt på situasjonen.

Den gamle slitaren hadde aldri vore alvorleg sjuk eller skadd før i sitt nokon-og-tredveårige liv, og vi hadde teke til å tru at han kunne gå evig. Han har vore sjølve berebjelken i det lågkostnadslandbruket som drifta har vore tufta på.  Og som med alle anonyme, trufaste slitarar var det ingen som heilt forstod kor uunnverleg han var, før han brått var ute av drift. Takhøgda på møkakjellaren er til og med tilpassa akkurat denne Ferguson-modellen, slik at han med minst tenkjelege margin glir inn under døropningen og får sett skuffa i møkablandinga på golvet.

Så den dagen tidleg i september, då det endeleg vart opphaldsvêr og møka skulle ut under tørre og forsvarlege forhold, enda det i havari og frustrasjon. Sidan har det gått to veker med sveising, grubling, seine kveldar og utprøving av eit breitt spekter problemløysingsmetodar. Til slutt lukkast det!
Bonden viser seg atter som ein dugande altmogelegmann, og løysinga vart funnen.

Denne dagen var det slett ikkje opphaldsvêr, men no måtte fjøsen tømast utan smålege omsyn. Med oljehyre og greip, nyoperert Massey og høgtrykksspylar vart jobben fullbrakt. 

Snart kan vi hente sauer.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s