Gjest nr. 1000?

Det er ein vakker augustkveld, og gjestene går nede på kaia, beundrar utsikta og stryk på katten. Det er ei indisk-amerikansk familie frå New Jersey, USA. Dei har sannsynlegvis aldri sett sine bein ved ein norsk fjord før, og ser ut til å suge inn inntrykka på sitt korte 2-dagers stopp, før dei fartar vidare i morgon.

Sesongen går mot slutten, ikkje fordi folk sluttar å komme, men fordi vi synest det får halde for i år, og snart set kroken på døra. Ei rask oppteljing viser at vi denne sesongen har hatt 89 ferierande gjester i dei to utleigehusa. Dersom vi reknar med 61 konfirmasjonsgjester, fordelt på to konfirmasjonar, og 5 arbeidarar som budde her i vår, kjem vi til totalt 155 personar som har vore innom i 2022.

Det er tiande året vi driv på, viss vi reknar med sesongen 2013. Då rakk vi ikkje å komme inn i utleigebyrå, men hengde opp eit stort «Rooms»-skilt og tok imot det som måtte slenge innom. Kor mange det var, har vi ikkje noko klart minne om, men vi hugsar det som heftig nok. 2014 var den første skikkelege sesongen, med utleigebyrå i ryggen og ting i ordna former. Det var framleis ei bra bratt læringskurve og mykje som skulle driftast, men det gjekk seg til med hus, båtar, språk, vasking, sengetøy, informasjon, mottak og avskjed, stadig nye folk og ansikt.

No, på tiande året, er spørsmålet: Har vi runda gjest nummer 1000? Dersom vi har halde eit snitt på 100 i året, noko som ikkje er heilt usannsynleg, skulle enkel matematikk tilseie at gjest nummer tusen har kome og gått denne sommaren. Kven kan det ha vore?
Var det nokon i den vesle familien i hytta, som kom tilbake etter 6 år? Dei hadde med seg dotter si, og då dei var her for første gong i 2016 var ho baby. Dei fortalde at dei hadde ønska seg tilbake til denne staden og hytta heile tida sidan, og var så glade for at dei no hadde fått det til, med 6-åringen. 

Eller var det nokon i den livsglade gjengen som levde livet her i nesten to veker? Ein gjeng unge vennefamiliar med hund og born, som fiska og køyrde båt, bada og spelte musikk, sprang nakne frå badstua til sjøen og stupte uti med høge gaul. Dei kunne verkeleg å nyte ferien sin i lange drag, trass kjølige regndagar. Dei gjekk så ofte opp og ned til sjøen at stien i graset nesten vart ein brun åker før dei reiste.  

Eller kanskje det blir nokon i den franske familien som kjem neste veke, som var her i 2015. No har dei endeleg fått bestilt hytte og båt for to veker og gler seg til å kunne komme tilbake etter koronaperioden. Ingen veit, og vi kjem heller ikkje til å få vite. Vi får nøye oss med å slå fast at vi har vore feriestad for rundt tusen personar frå Tyskland, Austerrike, Belgia, Sveits, Spania, Frankrike, England og USA. Det hadde vi ikkje trudd!

Eg hugsar første året, vi gjekk og synest det var så rart at det gjekk turistar her på bøen vår. Husbonden sa: «Kan du forstå kva dei vil her? Her??»
Etter kvart har vi forstått det meir og meir, kva dei ser med andre auge enn oss, kva som er vederkvegande sjelebot for bymenneske frå tett befolka land på kontinentet. Regn eller ikkje regn, 12 varmegrader, skodde eller vind, det er ikkje hovudsaka. Dei ser fjorden som ligg stor og vid, fjella, graset, svaberga og katten som går stolt og kjælen med halen til vers, som ein perfekt rekvisitt i idyllbildet. «Wir lieben Norwegen, und wir kommen gern zurück!» «We love it, the view and the house and everything!»

Vi får slå oss til ro med at vi har drifta eit betydeleg tal gjestedøgn gjennom ti år, med enkle midlar; to hus, to båtar, ein kasse med vaskeutstyr, eit skåp med sengetøy, forutan grillar, hagemøblar, redningsvestar, vedsekker, bossdunkar og alt det andre som det genererer av detaljar og gjeremål.

Vi spekulerer også litt på kva desse gjestene har lagt igjen av verdiauke i kommunen og distriktet rundt gjennom desse ti åra. Kor mykje har dei handla for på butikkane, kor mykje bensin har dei fylt på bensinstasjonane, kor mange kafèar, aktivitetstilbod og attraksjonar har dei besøkt? Kor mykje har dei fortalt sine slektningar og venner om Høyanger in West-Norwegen og der wunderschöne Ort am Sognefjord?
Kor mange bilde frå Høyangerbadet, Gaularfjellet, Balestrand og Sognefjorden har funne vegen til Instagram og Facebook via eit hus på eit nes mellom Vadheimsfjorden og Sognefjorden?

Vi får aldri vite det heller, men det gir ei god kjensle når sesongen går mot slutten og ein inst inne er litt lei av vaskeutstyrskassen og sengetøyhaugen ved vaskemaskina, av tyske ølboksar og å skrive tyske og engelske meldingar i Airbnb-appen. Vi veit at dei vil komme så lenge vi gidd å halde på, men akkurat no skal det bli heilt greitt å nyte haustkveldane på svaberget heilt åleine. Vi må berre ta imot eit par delegasjonar til først.

Om omdømmebygging og kunsten å snu steinar

Kommunane treng utvikling. Dei må snu alle steinar i leiting etter verkemiddel som kan gje betra omdømme og setje i gang positive effektar. Men kva om det finst steinar som ingen tenkte på å snu, fordi dei var for små, for sjølvsagde, for lite spennande? Kva om det finst ubrukte mogelegheiter, heilt gratis, og attpåtil…

Forslåtte kandidatar til Nynorskens hus?

Kjære Arve Sandal, dette er eit ope brev til deg. Du vil etablere Nynorsken hus i nynorskbyen Førde, og eg håpar du lukkast! Det vil vere eit flott fyrtårn for nynorsken. Men då håpar eg også at det då blir ein noko strengare korrektur på kva som slepp inn der, og på kva som går ut…

Skal vi ha korps på Kyrkjebø?

Korps er tungrodde greier. Dei færraste bryr seg om korps anna enn på 17. mai. Det er ompa-ompa og marsjar og eit tungt lydbilde fjernt frå hitlister og radiopop. Korps er for spesielt interesserte, på linje med sjakk-klubbar og hesteskokasting. Dessutan går tida frå småkorpsa. Samfunnsutviklinga tilseier store einingar, samanslåingar, sentralisering, rasjonalisering. Vi heng skikkeleg…

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s