Pølseproduksjon

Jula nærmar seg, og julepølsene må sikrast. Bestemor og bestefar har troppa opp, med nyslipte knivar, nedsalta grisetarmar, kjøtkvern, pølsestappemaskin og oppskrifta frå i fjor.
I løpet av ein novemberlaurdag var tre generasjonar i sving på kjøkenet og i kulissane. Hjortekjøt frå jaktlaget, sauekjøt frå eige slakt og svin frå slakteriet vart skore, male og stappa.

Julepølsene er den viktigaste av alle familietradisjonar, og utgjer alltid høgdepunktet under julemiddagen. Då skal det vurderast om dei er betre enn i fjor; passeleg salte og krydra, passeleg faste – eller for faste? Som oftast er konklusjonen at dei er uhorveleg gode, og den første smakerunden utløyser samstemt nyting og smatting rundt bordet.

Pølseproduksjonen er eit like sikkert rituale i november, styrt med sikker hand av familiens eldste, Storfaren og Stormora. Barneborna har vore med kvart år sidan dei kunne trykke på knappen på ei kjøtkvern, og bestefaren set si ære i å formidle tradisjonane vidare til nye generasjonar. Sjølv no, som fjortis, tykkjer tenåringen det er stas å vere med, og stiller frivillig og med uvanleg stabilt, godt humør til innsats ved kvern og stappemaskin. 

Tarmskylling er eit ord med fleire meiningar. Her er det grisetarmar som får skylt seg før si neste oppgåve. Tarmane er eit sentralt element i pølseproduksjonen. Dersom tarmane er for dårlege, sprekk pølsene i stappeprosessen, og det vert produksjonsstans og misnøye.

37,3 kilo blanda kjøtdeig klar for krydring og elting. Det gjekk med ca. 14 kilo hjort, 12 kilo gris og 10 kilo sauekjøt, tilsett eit knapt kilo salt og ein del krydder.

Det kritiske punktet: Pølsene skal bli faste nok, men må ikkje sprekke. Konsentrasjonen må vere på topp gjennom heile løpet. Siger når heile pølsa kjem ut i eitt stykke, utan sprekk, stopp og restart. Pølsa er ferdig og kan knytast for. Jess!
Dottera under opplæring får bistand frå mors kyndige hender.

 Då er det berre å henge opp, røyke og gle seg til jul!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s